Večerní prohlídka muzea Československého opevnění Klášter II

19.05.2012 13:00

V sobotu 19. května se uskutečnila večerní prohlídka Muzea československého opevnění Klášter II. u příležitosti připomenutí mimořádných opatření v roce 1938, kterou připravil Klub vojenské historie 29. pěší pluk "plk. J. J. Švece" Jindřichův Hradec pro rodiny členů mezinárodní policejní asociace IPA územní skupina Jindřichův Hradec.
     Částečná mobilizace byla vyhlášena večer 20. května 1938 na základě falešného poplachu vycházejícího z informace Československých i spojeneckých rozvědek o přesunech německých vojsk k Československým hranicím a vzrůstající agresivity fašistického Německa.
     K připomenutí výročí těchto událostí se k prohlídce trasy po tehdejších opevněních shromáždilo přes třicet dospělých i malých účastníků, kteří v konkurenci dalších akcí i atraktivního semifinálového hokejového duelu se Slovenskem dali přednost tomuto setkání.
      Akce začala prohlídkou hlavního expozičního objektu muzea, kterým je lehký objekt vz. 37, typ B2-100, který má číslo 159 (číslování podle Ředitelství opevňovacích prací z roku 1938). Tento objekt je uveden do stavu z roku 1938. Uvnitř objektu měli návštěvníci možnost shlédnout kompletně vybavený interiér tohoto objektu, kdy největším lákadlem byly vystavené kulomety, přesněji lehký kulomet vz .26 a těžký kulomet vz. 24, které má tento objekt umístěny ve střílnách. Dále bylo velice zajímavé rozhlédnout se po okolí funkčním zrcátkovým periskopem, kterým je tento bunkr také vybaven. Celá prohlídka byla doplněna odborným výkladem členů klubu vojenské historie.
     Po prohlídce hlavního expozičního objektu se skupinka vydala na naučnou stezku, která muzeem prochází. Na této
 trase návštěvníci zhlédli objekt s odstřelenými střílnami a staré zákopy, které byly vykopány za mobilizace v roce 1938.
Poté prohlídka směřovala na kótu Jelení vrch, kde se nachází základy strážní chaty a poté za doprovodu členů klubu vojenské historie se celá skupinka odebrala k objektu č. 161, kde vyrušila "špióna", který se pokoušel o fotografování objektů, ale díky včasnému zásahu vojáků pěšího pluku 29 se "špióna" po krátké přestřelce podařilo zneškodnit. Samozřejmě, že se jednalo
 o divadelní scénku, která měla divákům přiblížit napětí v pohraničí, které panovalo v předvečer 2. světové války.
     Na úplný konec byla pro malé návštěvníky připravena stezka odvahy, která opět končila v objektu lehkého opevnění, kde v muniční bedýnce byla pro odvážné připravená sladká odměna v podobě bonbónů. Celá akce připomenula velkým i malým návštěvníkům připravenost našeho národa na obranu vlasti.

 

(Autoři článku: Milan Synek a Jiří Toufar)

Vyhledávání

Kontakt

Klub vojenské historie 29. pěší pluk "plk. J. J. Švece" Jindřichův Hradec